Фотопленер 1.0 – Результами задоволені

Що це було і буде до останніх годин мабуть не міг збагнути ніхто з фотографічної команди. Вперше практикували такого виду фото – відпочинок, тому ідеї ініціатора залишалися довгий час для нас невідомими. Отож подія, яка відбулася 14 квітня, стала продовженням цікавого формату творчих зустрічей для фотографів. Ініціатором їх став відомий у своєму середовищі фотограф Микола Козлов. Не так давно з паном Миколою мали спільну творчу зустріч на курорті Трускавець, де випала чудова нагода познайомитись поближче а також по фотографувати. І хоча у таких зустрічах немає нічого новаторського, проте для себе відкрили сильні сторони такого фотографічного спілкування. По-перше це просто унікальна нагода познайомитися з іншою фотографічною школою та прийомами, довідатись про багато нових прийомів, а також по юзати техніку, яку у звичайному житті навряд би потрапила до рук. Якраз з такої пробної зустрічі і з’явилася публікація про Canon 1D mk3.

Фотопленер 1.0 – передісторія

Так от саме в Трускавці Микола Козлов запропонував розширити формат зустрічей у своєрідний виїзний пленер. Ну назва «Пленер 1.0»  є чисто умовною, оскільки формат таких зустрічей буде відпрацьовуватися сподіваюся ще тривалий час. Проте головною метою є можливість по фотографувати та обмінятися досвідом. Тоді у Трускавці наступну зустріч пан Микола запропонував провести в столиці Західної України – місті Львові. Ну розповідати про локації Львова думаю не варто, оскільки саме місто – суцільна локація. Цього разу було і розширено коло нашої творчої команди: до нас приєдналася фотограф Марія Краснова (яка також виступила моделлю), а також три моделі – пані Дзвінка Бендик, пані Оксана Кривенко, і пані Катерина Воронова. Саме цих чотирьох моделей можна буде споглядати на світлинах з пленера.

Фотопленер 1.0 – як було

Усе стартувало біля Університету І. Франка і плавно перемістилося в університетський парк. Приємно, що наша акція почала приваблювати туристів, які скориставшись нагодою приєдналися до колективного фотографування. Насправді місце для портретної зйомки просто суперове: чудова центральна алея з неабиякою перспективою, а також малі архітектурні форми – що ще треба для набору композиційних варіантів. Далі дружньою компанією перемістилися на Вірменку – одну з найстаріших вулиць Львова, а потім був Арсенал і дворик Церкви Андрія. Нажаль це усе що встигли у відведений час. Розумію що це мізер в порівнянні з тим, що може запропонувати Львів, але є сподівання що Пленер 1.0 таки матиме розвиток і Львів ще неодноразово стане локацією для фотозйомки.

Фотопленер 1.0 – особливості

Проте центральною метою цього пленеру, який також отримав умовну назву «Львівські зустрічі» було не тільки відпрацювання портретної фотозйомки в природніх умовах з природнім освітленням, але ще цікавішим виявилось тестування об’єктивів: Canon EF 85mm F\1.8 та Юпітер 37А. Про вісімдесятку уже писав в попередніх оглядах. Тепер випала нагода протестувати його в дії. Ну а Юпітер став справжнім відкриттям, тому уже незабаром сподіваюся невеликий огляд та інтерв’ю з паном Миколою про враження від цього ветерана. Також маю надію що напишу пост про особливості портретної фотозйомки в природніх умовах.

Отож вкотре переконався що такі творчі зустрічі несуть в собі багато позитиву. Це можливість вникнути в тонкощі роботи, це можливість зрозуміти на якому етапі ти як фотограф перебуваєш, це унікальна нагода попрацювати з новими незвичними моделями і зрештою чудово провести час у колі однодумців.

Фотопленер 1.0 – що далі

Що далі? А далі нові плани і нові локації. Де відбудеться наступна зустріч поки що невідомо, проте уже обговорюємо конкретизацію завдань. Можливо будемо відпрацьовувати якийсь образ, а можливо з природнього середовища перемістимося в студії і відпрацюємо роботу з постановочним світлом. Усе це обговорюється. Звісно зросте і кількість учасників наступного пленеру. Проте хочу констатувати що така колективна робота породжує багато цікавих і нестандартних ідей, тому сподіваюся, що усе буде врази цікавіше.

Як висновок, знаю що фотографи – люди творчі, а відтак егоїсти і не завжди спішать ділитися тим чим мають. Проте як показує практика у правильній побудові взаємин ваш вклад повернеться пристойними дивідендами знань, інформації та навиків.


P.S.

І на завершення хотілося б почути думки учасників львівського пленеру.

Микола Козлов: Буде дуже класно і цікаво. Знаєш, інколи хочеться відпочити за улюбленою справою і тоді відпочинок виходить просто неймовірним. Цього разу  вважаю пленер вдалим, оскільки ціль по тесту фототехніки ми пройшли. Попробували і в ділі об’єктив Юпітер і кеноновську 85-ку. І для мене висновком цієї зустрічі стало те, що в глибині душі засіло переконання – останній об’єктив таки доведеться придбати до арсеналу.

Марія Краснова: На цих вихідних мала нагоду зустрітись з Ярославом Бараном та Миколою Козловим, і провести чудову фотозйомку на вулицях Львова. Ця зустріч була для мене  надзвичайно цікавою та пізнавальною. Ми поговорили про налаштування камери. Так як день видався сонячним, обговорили які параметри краще підійдуть для прямих сонячних променів, щоб одні місця не були занадто освітлені, а інші дуже темні, а які для похмурого дня. Поговорили про ефект боке (розмиття заднього фону), який дозволяє виділити головний об’єкт зйомки. Шукали цікаві, колоритні місця для фото, яких у Львові дуже багато, роздивлялись величну архітектуру Львова, яка вражає своїм оздобленням, усі ці атланти, каріатиди, фризи викликають захоплення. Навіть трішки встигли зачепити історію деяких будівель. Дякую за змогу попрацювати в команді, приємну компанію, та з користю проведений час. Чекаю наступної зустрічі.

 

Фото:

  • ЯрекФото
  • Микола Козлов
  • Марія Краснова

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *