Про зимову фотозйомку в Карпатах

Після серії публікацій про зимову фотозйомку отримали пропозицію від нашого давнього партнера туристичного порталу karpatytur.info написати щось про зимову фотозйомку в Карпатах. Оскільки ще минулого року консультували їх взагалі про особливості фотографування у горах, тож цього разу вирішили все зробити у форматі інтерв’ю. Публікацію нещодавно було опубліковано на туристичному порталі, і її російську версію можна там прочитати. Наразі ж пропонуємо україномовну версію даного інтерв’ю.


Про зимову фотозйомку в Карпатах

Нарешті насипало снігом і хтось з задоволенням мчить у Карпати, аби пролетіти по засніжених схилах на лижах. Але є й такі, хто мріє прогулятися у зимових горах заради споглядання незабутніх гірських краєвидів у цю пору. Так от звісно хотілося б не лишень подивитися на холодні Карпати, але й цю красу донести іншим. Тож у рюкзаку таких туристів неодмінно місце має бути і для фотоапарата.

Та на прктиці не усе так просто, як виглядає на перший погляд. Після зимового походу велику частину світлин доводиться відправити в смітник. В чому проблема і як зробити так, щоб кількість вдалих світлин була макисмальною. Про це та інше говоримо сьогодні в інтревю з нашим давнім партнером – фотостудією YarekFoto.

Karpatytur.info: Отож зима. Збираємось в похід. Як фотографічно варто готуватися до цієї події?

YarekFoto: Це мабуть краще у вас запитати, адже ви у нас тут фахівці по походах. Та все ж спираючись на досвід наших знайомих професійних туристів можу констатувати, що дуже важливе значення має вибір камери. Гори, ще й зимою це – суперекстремальні умови для зйомки. Тому камера має бути надійною, легкою і простою в експлуатації. Як показує досвід: чим складніший маршрут тим камера має бути меншою та простішою, щоб не займати забагато дорогоцінного простору в рюкзаку. Хоча це звісно не на користь якості світлин. Непогано себе зарекомендували в походах екшин-камери. Та знову ж ми говоримо про простих туристів.

Якщо в похід йде фотограф, звісно набір обладнання буде абсолютно відмінний. Все одно він прихопить якісну камеру, плюс один два обєктиви для різних завдань.

 Karpatytur.info: Ми свого часу уже писали поради для фотографів які будуть знімати у Карпатах. Проте, на вашу думку який ідеальний набір обладнання  для фотографа в зимових Карпатах?

YarekFoto: Справді читали цей матеріал. Здається ми й консультували автора під час його написання. Знову ж ідеального комплекту немає. Та все ж, якщо бажаєте отримати якісні світлини, проте не випадати з туристичних вимог відповідно в похід мабуть варто брати цифрову камеру вищого модельного девізіону. Скажімо дзеркальні камери компанії Canon (йдеться про одноцифрові і деякі двоцифрові моделі) є значно витривалішими від їх молодших братів. Для них зйомки при температурах до -15С є достатньо прийнятними. Так, вони будуть дещо важчі і обємніші, проте й вищий шанс що ви повернетесь з походу зі справною камерою.

Щодо оптики, вартувало б брати один проте універсальний обєктив. Скажімо 18-135мм, або 24 – 105мм. Тобто щоб був присутній і широкий кут і зум. Щодо світлосили оптики, повірте в зимових Карпатах світла буде предостатньо, тому показники діафрагми в 4 -5.6 F не є критичними. Чому власне один обєктив. Тут повертаємось до першого питання – дорогоцінний простір в рюкзаку. Як не як ідемо в гори.

І ще один аксесуар, який варто мати в горах це добре відомий фотографам UV-світлофільтр. Власне ось там  в зимових Карпатах він стане як ніде в нагоді. Він компактний, проте буде сприяти кращому контрасту світлин прибираючи на високогіррі димку, яка буде утворюватися від активного ультрафіолету. Ось приблизно такий мінімальний комплект на нашу думку є компромісом між туристичними потребами і якістю фотографій.

Karpatytur.info: А в чому це усе краще нести.

YarekFoto: Тут без варіантів – варто мати спеціальний фоторюкзак. У вас руки вільні, і техніка як не як буде мати певний рівень пасивного захисту. Щодо фоторюкзака рекомендуємо брати чим побільший по літражу і такий в який можна впакувати ще й речі для походу. Знову ж мова йде не про тривалі походи. Проте такі засоби для переносу фототехніки як фотосумка чи інші вкрай нерекомендовані.

Karpatytur.info: На що слід зважати перебуваючи фотографу у зимових Карпатах.

YarekFoto: Тут очевидно варто насамперед зважати на безпеку. В першу чергу на безпеку самого фотографа та його команди. Мова йде про елементарні правила і техніку безпеки при перебуванні в горах і слід озброїтися знаннями про лавини. Доречі декілька публікацій про це можна прочитатти тут на порталі.

По друге слід зважати на безпеку фотообладнання. Вона розпочинається з моменту коли ми обираємо спосіб транспортування, про що ми раніше уже говорили. Нещодавно у фотоблозі yarekfoto.co.ua ми якраз писали про зимову фотозйомку. Отож усі викладені там твердження по безпеці важливі і тут. Якщо коротко, то головним ворогом фототехніки в зимову пору є сніг і конденсат. Тому під час снігопаду стараємось не фотографувати. Тим паче, як показує досвід, у горах під час снігопаду мало що можна буде зазнимкувати. Наступний момент це привал, нічліг і перехід з холодної вулиці у тепле приміщення. Тут важливо не дати утворитися конденсату. Проте якщо він уже таки став фактом – залишаємо камеру на 10-15 хвилин для акліматизації, щоб конденсат мав змогу випаруватись. Лишень після цього можемо робити певні маніпуляції з нею: вмикати, переглядати світлини, зливати їх на носії тощо.

Karpatytur.info: А якісь творчі поради щодо фотозйомки у зимових горах?

YarekFoto: Знову ж ми про це можна прочитати у нас на блозі. Хоча переконані, що якщо в карпатах опинилися фотографи з вище переліченим комплектом – вони уже обізнані з тонкощами фотографування взимку. Ну з таких порад рекомендуємо виставити компенсацію експокорекції на один ступінь (+), щоб краще фіксувати білизну снігу. Також рекомендуємо фотографувати саме у ясну погоду.

Взагалі варто зазначити, що з творчої сторони гори мають певні переваги у порівнянні з фотографуванням на рівнинних ділянках. Через рельєф і наявність різнопланових деталей тут набагато легше вирішувати певні творчі проблеми. Це стосується і не достатку кольору в кадрі в зимвоих кадрах, це проблеми надмірного контрасту і ін. Тому в творчому плані гори незважаючи на всілякі перестороги в кінцевому результаті нагороджують фотографа просто феноменальними світлинами.

Karpatytur.info: ну і на завершення декілька порад для зимвоих туристів фотографів.

YarekFoto: Відверто, ми б перефразували це не як поради, бо немаємо на таке права, адже досвід фотографування зимвоих гір у нас мінімальний. Швидше це будуть побажання, які сподіваємося стануть у нагоді усім хто збирається на фотосесію в Карпати.

Насамперед рекомендуємо на зимову фотосесію усе таки йди в складі групи чи принаймні декількох людей. Адже Карпати зимою набагато не пердбачуваніші ніж влітку. При цьому незабуваймо про безпеку фотографа та техніки.

По-друге памятай про роботу акамуляторів на морозі: їх ємність суттєво знижується відтак знижується час їх роботи.

По-третє: якщо погодні умови не льотні – утримуємся від фотосесії

По-четверте: з досвіду бувалих фотографів надаємо перевагу багатьом проте коротким фотосесіям, після яких техніку одразу ховаємо в рюкзак, чохол чи де інде в чому ви його транспортуєте.

По-пяте: мабуть у винекненні небезпеки усе таки варто дбати насамперед про своїх товаришів та про себе а вже потім про техніку.

Отож сподіваємось, що до пятого пункту у вас справи не дійдуть, а з нашими побажаннями у вас вийде просто фантастична фотосесія зимових Карпат.

Дякуємо за бесіду фотостудії YarekFoto

 

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *