Мануальна оптика – як приборкати фокус

Дана проблема (а саме фокусування) була для мене практикуючого фотографа страшним сном. Річ у тім, що через носіння окулярів мав час від часу проблеми з фокусуванням. Уявляєте ситуацію: ви відзняли сесію, і переконані у хороших кадрах. Та ось ви виводите на монітор довгоочікувані сюжети і о горе, усе в нормі: експозиція, кольори, композиція… Але кадр –  не чіткий. В такі моменти сильно хвилююся. Благо на вулиці 21 сторіччя і сучасна фототехніка володіє рятівним кругом під назвою «автофокус». Тому з автофокусною оптикою проблема відпала. Проте як же ж бути з мануальною оптикою?

Ще перед створенням даного фото блогу я саме з цієї теми планував розпочати цей проект. Та все ж дещо на практиці перевірив, а дещо довелося довідуватися з інтернету. Тому було вирішено відкласти цю публікацію до моменту, допоки не випробую усі наявні способи фокусування на мануальній оптиці. І ось нарешті передімною довгоочікувана коробочка з перехідником на байонет М42 яка має у своїй конструкції чіп. Роблю декілька тестових кадрів на двох фотоапаратах і одразу за ноут щоб врешті поділитися результатом. Та про все по порядку

Мануальна оптика – проблема фокусування

Власне про проблему фокусування ми уже майже усе розповіли у вступі. Лише додам, що при використанні мануальної оптики вона постає надзвичайно гостро, адже тут за вас ніхто не покрутить регулятор фокусу і не вкаже де власне він є. Уся надія на власні очі. Але й вони можуть підвести. У моєму випадку при діоптріях -5.5 сподіватися на правдивість результату не доводиться. То що ж у такому випадку робити? Насправді є декілька методів, які в тій чи іншій ситуації здатні вирішити проблему і тим паче при використані мануальної оптики. Отож про деякі з них спробуємо розповісти у цій публікації.

Мануальна оптика: фокусування – спосіб перший

Якщо у вас майже хороший зір, або ви усе таки носите окуляри (ваші лінзи в діапазоні від -3 до +3), для точнішого фокусування рекомендую усе таки придбати дзеркалку з оптичним видошукачем, який покриває 100% кадру. Переважно це апарати у яких використовується пентапризма, а не пентадзеркало. Такі видошукачі відчутно світліші і суттєво комфортніші для кадрування. Ну і не забуваємо відкоригувати діоптрії на самому оптичному видошукачу, який дає можливість регулюватися у вищезгаданому діапазоні: від -3 до +3. При таких маніпуляціях комфорт щодо фокусування різко зросте і не попадання у фокус стане рідкісним для вас явищем. Перевагою цього способу є швидкість фокусування.

Мануальна оптика: фокусування – спосіб другий

Та все ж, якщо ви таки недовіряєте побаченому, варто спробувати старий і провірений спосіб, який дуже полюбляють початківці: переходимо у режим фотографування Live View, збільшуємо картинку на екрані і тоді проводимо фокусування. Тут справді промахнутися з фокусом дуже важко, проте такий спосіб фокусування не прийнятний у репортажній зйомці, оскільки вимагає дуже багато маніпуляцій. Він добре підійде у студійній роботі. Отож у цього способу фокусування позитивами є точність, як і в першого способу – відсутність додаткових витрат. Проте недоліком є затратність часу на процес фокусування.

Мануальна оптика: фокусування – спосіб третій

Вюфайндер

Даний спосіб потребує уже певних капіталовкладень. Мова йде про використання такого аксесуару, як «Вюфайндер», про який  ми уже розповідали у попередніх публікаціях. Це така собі труба яка кріпиться до РК-монітора і з протилежного боку на ній закріплена лінза. Принцип такого способу фокусування фактично як і в попереднього – за рахунок збільшення зображення у три рази. Проте тут вам не доведеться зайвий раз натискати на кнопки збільшуючи картинку до потрібного розміру. Скажу так, цей спосіб випробував на власному досвіді і зазначу, що тут також не усе гладко: насамперед бюджетні вюфайндери мають особливість нерівномірності чіткості картинки – ближче до периметру йде оптичний змаз. Тому для вдалого застосування вюфайндера необхідні певні навички, які здобути достатньо просто. Отож даний спосіб швидкий, достатньо ефективний, проте потребує додаткового обладнання і має слабкі місця.

Мануальна оптика: фокусування – спосіб четвертий

m42-chip
Звичайний і “чіпований” перехідник на М42

Ось і дісталися наразі до мого улюбленого, оскільки при моїх обставинах з ним працювати найпростіше. Мова йде про застосування так званого чіпованого перехідника на байонет М42. Одразу скажу даний спосіб працює виключно на фотоапаратах Canon, а за інші не ручаюсь, оскільки доходила інформація, що через технічні особливості інших розробників такий метод просто технічно не можна зреалізувати. Так от як працює даний метод при використанні мануальної оптики: якщо ви звикли фокусуватися на автофокусній оптиці, мабуть ви помітили таку властивість, що при переході на мануальний фокус (перемикач на об’єктиві з AF на MF) фотоапарат все одно вам підказує чи ви потрапили у фокус чині: спрацьовує звуковий сигнал при потраплянні у фокус і підсвічуються точки автофокусування в оптичному видошукачі. Так от при застосуванні чіпованого перехідника фотоапарат готовий і надалі підказувати вам чи ви потрапили у фокус чи ні. Для цього необхідно притримувати кнопочку затвора в режимі фокусування (недотискання до упора), а іншою рукою плавно регулювати колесо фокусу мануального об’єктива до моменту поки не почуєте знайомий звуковий сигнал і спалах точок автофокуса. Ось і все.

Посилання на товар:
Тут можна придбати чіпований перехідник на М42 для Canon

Перейти на Aliexpress >>

Проте такий метод також має свої недоліки. Розповідають, що не на усіх моделях навіть Canon він спрацьовує і є багато змазу. Наразі випробував його на двох моделях камер (7D I 60D) – результат позитивний. Тож надалі буду його практикувати.

І коротко ще про п’ятий спосіб, про який нажаль в неті дуже мало інформації і суть його досі ще не збагнув. Мова йде про фокусування з допомогою так званих «пелюсток Додена». Кажуть технологія давня, проте потребує певної доробки камери. Як воно працює сподіваюся збагнути і розповісти у перспективі. Наразі у своїй практиці використовую третій та четвертий спосіб фокусування, оскільки два попередні чисто технологічно мені просто не підходять. Та загалом способів фокусування на мануальній оптиці є достатньо щоб кожен обрав для себе оптимальний варіант, отримавши в результаті чітку і гарну світлину.

Ярослав Баран

Спеціально для проекту YarekFoto