Експозиція: Як працює витримка

Яке вино без доброї витримки. Так і у фотографії має бути добра, правильна витримка, для того щоб у нас вийшов добротний кадр. Так це банальна теорія, проте на практиці витримка не лишень є не від’ємною складовою експозиції, але й потужним художнім інструментом.

Витримка – теоретично

Давайте повернемось до нашої алегорії з краном води, яку наводив у вступній публікації про експозицію. Отож витримка це той саме кран який відкриває і закриває доступ води чи то вірніше світла до нашої матриці. Більше світла – світліше фото, менше світла – недоекспоноване фото. Як це працює у фотоапаратах? У старих та сучасних дзеркальних існує така механічна штукенція як затвор. Пригадуєте це приємне клацання при на тисканні на спусковий курсор. Це якраз і спрацьовує затвор, який функціонально виконує рол крану пускаючи потрібну порцію світла.

Оскільки мова йде про певні проміжки часу на який відкривається чи закривається затвор, відтак витримка для зручності вимірюється у часових одиницях: у секундах і сотих долях секунди. Проте витримка окрім кількості світла впливає на ще один цікавий параметр у фотографії, який в одних моментах може вважатися багом, а у інших художнім прийомом.

Витримка і змаз

Раз мова уже зайшла про кран з водою, уявімо собі що цей кран розташований в туалеті поїзда, який мчить на шаленій швидкості, при цьому сильно розкачуючи вагон. Як думаєте який слід буде залишати струмінь води на поверхні? Звісно розмазаний. Проте якщо кількість води з крану звести до мінімуму капля залишиться каплею, оскільки просто не вистачить часу щоб та розттягнулася по поверхні. Ось така й природа у витримки: чим більша витримка тим ймовірніший змаз у вашій фотографії, чим менша витримка – тим чіткіше буде виходити ваша світлина.

Як налаштувати витримку

Отож ми зрозуміли основні прийоми витримки, а тепер як налаштувати витримку на вашому фотоапараті. У старих радянських камерах це можна було зробити з допомогою окремого кільця-перемикача, який міг бути окремо виведений на корпусі (скажімо на камері Зеніт) чи як кільце-перемикач на самому об’єктиві (так було на моїй камері Смена). Проте в цифрових дзеркалках усе відбувається з допомогою електроніки та відповідно назначених клавіш чи перемикачів в спеціальних режимах. Скажімо на моїй камері Canon витримку можу встановлювати у мануальному режимі та в напівавтоматичному режимі пріоритету витримки. А далі усе звично: обираємо той часовий проміжок, який вважаємо за потрібне. До речі у нас в блозі є окрема публікація про те що означають символи на камері під час вибору витримки.

Для чого необхідна довга витримка

А тепер про художні моменти при роботі з витримкою. Отож у діапазони витримки можна поділити на коротку витримку і на довгу витримку. Розпочнемо огляд зі складнішою: навіщо використовується довга витримка?

З допомогою довгої витримки можна досягнути як мінімум двох цікавих завдань. Перше завдання: фотографія в нічну пору. Друге завдання: отримати змаз окремого елемента на фоні статичної картинки.

Зйомка в нічну пору

Якщо у вас є бажання зробити непоганий кадр в нічний час – довга витримка вам у поміч. Проте мова йде про фотографування виключно статичних сцен. Якщо у кадрі буде бодай один рухомий елемент (світлячок пролетів, гілки дерев рухаються від подиху вітру тощо) у вас нічого не вийде. Наступною умовою вдалого кадру при довгій витримці є фіксування камери на твердій поверхні або штативі. Про зйомку з рук тут необхідно забути. Відтак ми отримаємо достатньо світлі нічні кадри на яких буде зафіксована велика кількість деталей.

Змаз на фоні статичної картинки

Дуже поширений прийом серед фотографів, особливо під час фотографування потоку води. Тут також усе досягається методом довгої витримки. Камера також має бути закріплена і у кадрі має бути бодай один рухомий елемент: рух води, їзда автомобіля з включеними фарами тощо. Проте тут також є свої нюанси пов’язані з пошуком балансу з чутливістю та діафрагмою. Та про це розповімо в окремій публікації.

Навіщо потрібна коротка витримка.

Це той випадок, коли ви працюєте оперативно і фотографуєте з рук. Коротка витримка дає змогу отримати чітку картинку рухомого об’єкта. Але знову ж протилежною умовою є наявність хорошого освітлення. Загалом коротку витримку найчастіше використовують при фотографуванні спортивних змагань та репортажах. Художньою особливістю короткої витримки є здатність зафіксувати чітко рухомий об’єкт на фоні змазаного фону (вибачте за таку тавтологію). Дана фонова розмитість якраз візуально підкреслює динаміку руху.

Післямова

Насправді це далеко не усі премудрості роботи з витримкою. Сподіваюся, що в наступних публікація розповім про співвідношення витримки до інших параметрів експозиції, а також згадаємо трохи математики як з допомогою чисел вираховувати параметри витримки відносно діафрагми та чутливості. Сподіваюся, що дана публікація усе таки спростила для вас розуміння поняття витримка, особливо якщо ви робите перші кроки у індустрії фотографії. Зустрінемось у наступних публікаціях.